Zwangerschapsreflexologie
Zwangerschapsreflexologie is geschikt zowel tijdens als na de zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap moet je lichaam hard werken en vinden er vele veranderingen plaats. Zwangerschapsreflexologie is er op gericht om je gezondheid in deze belangrijke periode te optimaliseren en eventuele klachten - lichamelijk en geestelijk - te verlichten. Het is ook een goede voorbereiding op de bevalling.
Ook maak je tijdens de behandelingen intensief contact met je ongeboren baby. Na de bevalling helpt zwangerschapsreflexologie je om weer op kracht te komen en sneller de balans in je leven terug te vinden. Reflexologie kan eveneens worden ingezet bij het draaien van een stuit- of dwarsligging en om de bevalling op te wekken wanneer je uitgerekend bent.
Tijdens de zwangerschap kunnen meerdere problemen en klachten optreden. Reflexologiebehandelingen activeren het zelfgenezend vermogen, waardoor klachten verlicht kunnen worden zonder medicijnen en waardoor de therapie breed inzetbaar is. Zwangerschapsreflexologie optimaliseert zo je gezondheid tijdens en na je zwangerschap.
Er zijn diverse klachten en problemen die kunnen worden behandeld met reflexologiebehandelingen, zoals:
- (Terugkerende) blaasontsteking
- Beginnende zwangerschapsdiabetes
- Harde buiken
- Hoge bloeddruk (milde)
- Maagzuur
- Misselijkheid
- Obstipatie
- Oedeem
- Overgeven
- Pijn in het bekken
- Rugpijn
- Slapeloosheid
-
Stemmingswisselingen
- Stuit- of dwarsligging
- Vermoeidheid
- Weeën opwekken
Hieronder volgt een korte toelichting op een aantal klachten:
Maagzuur
Maagzuur neemt meestal vooral toe aan het einde van de zwangerschap. Dit komt door de ligging van de maag en de ruimte die de baby in de buik in beslag neemt. Reflexologiebehandelingen kunnen helpen om de maagingang rustig te maken. Als de baby goed ligt (hoofdligging), kan met de zogenaamde indalingsgreep wat ruimte geboden worden in de buik.
Misselijkheid
De meest voor de hand liggende oorzaak van misselijkheid tijdens de zwangerschap is het HCG-hormoon. Na de eerste drie maanden van de zwangerschap neemt de afgifte van dit hormoon aanzienlijk af, waardoor vrouwen na dat moment minder last krijgen van misselijkheid. In de eerste drie maanden van de zwangerschap kan reflexologie worden toegepast. Er wordt zacht en rustig gewerkt op de reflexgebieden die verlichting van de misselijkheid kunnen bieden.
Obstipatie
Door vele lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap – onder andere hormonale veranderingen – kan obstipatie ontstaan.
Door reflexologiebehandeling wordt het spijsverteringskanaal gestimuleerd, waardoor de obstipatie kan afnemen.
Pijn in het bekken
Tijdens en na de zwangerschap kun je veel last hebben van je bekken. Door in de reflexologie kort en stevig in te werken op het reflexgebied van het bekken, kan de pijn na een aantal behandelingen duidelijk merkbaar afnemen.
Vermoeidheid
In het begin van de zwangerschap wordt de vermoeidheid veroorzaakt door het hormoon HCG en de ontwikkeling van het nieuwe leven. Daarnaast daalt het Hb-gehalte, waardoor er minder zuurstof naar cellen wordt vervoerd. In de laatste weken van de zwangerschap kunnen de slaaponderbrekingen, het toenemende gewicht en de dagelijkse activiteiten de oorzaak zijn van vermoeidheid. Reflexologie kan het lichaam ondersteunen bij de zwangerschap. Zwanger zijn vraagt gewoon veel van het lichaam.
Weeën opwekken
Wanneer de zwangerschap niet vanzelf start, kan reflexologie worden ingezet om de weeën op te wekken. Tijdens de behandeling wordt rustig gestart. De voeten worden losgemaakt en er wordt gezorgd voor harmonie en ontspanning. In de volgende fase worden de belangrijke reflexzones en een aantal specifieke acupunctuurpunten gestimuleerd. Aan het eind van de behandeling is het lichaam in een nieuwe balans en rust gebracht. Deze behandeling wordt bij voorkeur aan het einde van de middag gegeven, omdat dan het cortisol- en adrenalinegehalte lager ligt.